Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
koprivnica

Milanović, Mršić, loši kandidati, nepotizam...

Koprivnica
Marijan Sušenj/PIXSELL
23.05.2013.
u 10:00

V. Želježnjak pola je sata u ponedjeljak vikala na aktiviste i partnere iz koalicijskih stranaka

Naizgled se ništa u Koprivnici neće promijeniti - SDP je dobio većinu u Gradskome vijeću, a trebalo bi se dogoditi čudo da Vesna Želježnjak u drugome krugu ne postane gradonačelnicom. Ipak, s izborima je završila jedna politička era u “podravskoj metropoli” i nakon nedjelje više ništa neće biti isto kao prije.

 Tanko i nestabilno

Čini se da i u SDP-u polako postaju svjesni da su nepovratno izgubili gotovo plebiscitarnu potporu Koprivničanaca. U ponedjeljak je, kako doznajemo, održan vrlo neugodan sastanak lokalnog SDP-ova čelništva sa šefovima stranačkih ćelija i koalicijskim partnerima iz HNS-a, HSU-a i HSLS-a. Kako prenose naši izvori, na sastanku je V. Želježnjak, ne birajući baš riječi, pola sata “ribala” stranačke aktiviste, okrivivši ih za slabu mobilizaciju članstva.

Do nas su doprli i komentari s toga sastanka, koji se svode na to da su “po nosu” dobili nedužni ljudi.

- Za loš izborni rezultat Vesna je trebala ‘našpotati’ sebe, Prosa i Ledinskog, a ne nas - složili su se naši sugovornici.

Nekoliko sati prije tog sastanka, na konferenciji za novinare, ona je ustvrdila kako je SDP pobijedio na izborima u Koprivnici, “ali ne do kraja”. Uz veliki broj kandidata i lista, uprla je prstom i u apstinenciju birača kao u razloge iz kojih nije pobijedila u prvome krugu.

Brojke su neumoljive. V. Želježnjak dobila je 4790 glasova, a 2009. godine SDP-ov kandidat Zvonimir Mršić pobijedio je u prvome krugu sa 11.176 glasova. Gotovo triput više. SDP-ova vijećnićka lista dobila je u nedjelju 4332 glasa, više nego dvostruko manje nego prije četiri godine (9870 glasova).

Rezultat toga su drugi krug i tanka, nestabilna većina u Gradskome vijeću (11 od 21 vijećnika).

U SDP-u će se prije ili kasnije morati zapitati što je razlogom da su im tisuće i tisuće Koprivničanaca okrenule leđa. I uoči izbora znali su da im na ruku ne idu dvije stvari - loša Vlada i odlazak bivšeg gradskog vođe, koji je praktički sam od 2001. godine dobivao izbore, u Podravku.

Stagnacija

- Prije četiri godine glavni su nam protivnici bili Polančec i Friščić, a sada su to Milanović i Mršić - jasno je to artikulirao naš sugovornik iz SDP-a.

No, izbornoj katastrofi te stranke sigurno su doprinijele barem još četiri stvari.

Prva je nepotizam. Birači su, čini se, odlučili sankcionirati činjenicu da se u Koprivnici čovjek bez političkog patronata ne može zaposliti u javnim poduzećima i ustanovama. Skandalozno kadroviranje u Medijskome sveučilištu najrječitiji je primjer.

Drugo - nedosljednost. Piškornica i termoelektrana do jučer su bile nepoželjne, čak i pogubne investicije, a danas su to projekti za koprivničku budućnost.

Treće - loši kandidati. Blaglagoljivog gradonačelnika, vještog u samopromociji, naslijedila je loša govornica bez jasno iskazane razvojne vizije, što su birači, očito, sankcionirali.

I četvrto, možda i najvažnije - Koprivnica se u zadnjih najmanje pet godina nije razvijala, nego je stagnirala, ako već ne i nazadovala. I sam SDP u predizbornome se letku mogao pohvaliti samo otvorenjem malog obućarskog pogona sa stotinjak radnika francuske tvrtke Arche.

Premalo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije